MAHARISHI JÓGAÁSZANÁK

16 előadásból álló tanfolyam

Egyensúlyi állapot létrehozása a szervezetben és a megfelelő elme-test koordináció kialakítása

A jógaászanákra és a Transzcendentális Meditációra fordított idő aranyat ér.” (Maharishi Mahesh Yogi)

E csodálatos, rengeteg tudással megtöltött tanfolyam a jóga gyakorlatába és filozófiájába nyújt bevezetést. A 16 leckét kb. 32 óra alatt vesszük végig. A tanfolyam gyakorlati oldalának gerincét az a 20 testtartásból álló, mindenki számára könnyen kivitelezhető, de mégis nagyhatású ászanasor adja, amelyet otthon is tudunk végezni – ideális esetben naponta kétszer, a meditációra való felkészülésként. Megtanulunk egy légzőgyakorlatot is, amely elősegíti, hogy az egyéni lélegzetet összekapcsoljuk a kozmikus pránával.

Patandzsali Jóga-szútrájára támaszkodva már a tanfolyam elején megtanuljuk, hogy miként kell az ászanákat úgy végezni, hogy az elme és a test elcsendesedéséhez, a „határtalanság hajnalához” vezessenek bennünket. Megismerjük a figyelem szerepét az ászanák kivitelezésében.

Minden egyes ászana elsajátítása után részletesen taglaljuk mind az ájurvéda, mind pedig a modern fiziológia szemszögéből, hogy milyen dósákra, aldósákra, szövetelemekre és csatornákra, illetve mely szervekre és szervrendszerekre hatnak az egyes gyakorlatok, továbbá mely problémák esetén különösen javallott és melyek esetén nem javallott őket végezni.

A tanfolyam elméleti része kitér a nyolctagú (astánga) jóga bölcseletére, megismerkedünk Maharishi jógával kapcsolatos tanításaival, valamint bepillantást kapunk a legfontosabb jógaszöveg, a Bhagavad-gítá néhány alapvető gondolatába. Részletesen beszélünk arról, hogy miként néz ki egy jógagyakorló ideális napi rutinja, és megtudhatjuk azt is, hogy mit írnak az ősi szövegek a jógázók étrendjéről. Emellett tanulhatunk még Maharishi tudattechnikáinak számos további érdekességéről, a TM és a TM-Szidhi-program, illetve a jóga kapcsolatáról, valamint a Véda és az emberi fiziológia kapcsolatáról.

E tanfolyam keretében átfogó ismereteket szerzünk a jóga - az egyéni és a kozmikus élet egységbe hozásának - jellegéről, valamint gyakorlati képzést kapunk a jógapozíciók (ászanák) és légzőgyakorlatok (pránájáma) gyakorlásához. Ezek a gyakorlatok elősegítik az elme és a test működésének integrálását, és a természeti törvényekkel való harmónia megteremtése révén hozzájárulnak a jó egészségi állapot kialakulásához.

A „jóga” szó egységet jelent. A jóga állapota az elme aktivitásainak teljes lecsendesítése abba az állapotba, amelyben az elme és a test teljes egységben van. A Maharishi jógaászanákkal ideális módon tudjuk előkészíteni a Transzcendentális Meditáció (TM) gyakorlását. A TM lehetővé teszi, hogy az elme megtapasztalja a jóga állapotát.

A jóga- és légzőgyakorlatok ismeretét biztosító gyakorlati foglalkozások mellett a tanfolyam keretében többek között az alábbi témakörökkel foglalkozunk:

  • a jóga és az élet valamennyi területének integrálása,
  • a Bhagavad Gítá mint a jóga legfőbb tankönyve,
  • a jógagyakorlatok jótékony hatásait igazoló tudományos kutatások,
  • magasabb tudatállapotok: a Maharishi Jóga gyakorlásának beteljesedése,
  • a véda és a védikus irodalom felfedezése az emberi fiziológiában,
  • a jóga állapotának kiművelése a TM és a TM-Szidhi programon keresztül,
  • az intelligencia felélesztése a szervezet minden szintjén a jógaászanák és a légzőgyakorlatok révén.

A jógaászanák gyakorlása kényelmes szabadidőruhában és matracon, polifómon vagy kellően vastag pléden történik.


A tanfolyam várhatóan 2016 őszétől lesz elérhető Magyarországon is.


A Bhagavad-gítá

Maharishi magyarázataival

 Maharishi a védikus irodalom „zsebkönyvének” nevezte a Bhagavad-gítát és azt mondta róla, hogy a benne foglaltak tartalmazzák a védikus irodalom teljes tanításának a lényegét.

A Bhagavad-gítá megrendelhető a Vaszistha Kiadó honlapján. 

 

Megrendelem!

You have Successfully Subscribed!

Pin It on Pinterest