—Védikus ünnep—

A GANGESZ NAPJA

2015. május 28.

A Gangesz napja a hagyomány szerint „Gangesz Anya” - szanszkritul Ganga Má - születésnapja, Ganga Má tisztító alászállása a Földre, amelyről India-szerte vidám ünnepségek keretében emlékeznek meg.

Történelmi kép Maharishiről a Gangesz partján (1957)

Maharishi_a_Gangesz_partjan_1957

Megtöltöm a világot szeretettel, és elhozom a Földi Mennyországot (Maharishi)

A GANGESZ AZ EMBERI TESTBEN

maharaja_adhiraj_rajaraamMaharádzs Adhirádzs Rádzsa Rám (Dr. Tony NADER) lenyűgöző leírást ad a Gangesz jelentőségéről, elhelyezkedéséről és működéséről az „Emberi fiziológia – A véda és a védikus irodalom kifejeződése című könyvében: A Gangeszt szanszkritul „tripathag”-nak, vagyis a három módon áramlónak nevezik. A védikus irodalom úgy írja le, hogy amikor a Gangesz alászállt a Mennyből a Földre, Síva (a csend aspektusa) fejére ereszkedett le, és innen hét ágra szakadt. Három ág nyugati irányba, három keleti irányba, míg maga a Gangesz a saját külön irányába folyt, hogy megtisztítsa az egész világot. Ez a három irány a Gangesz három útja a Földön, és azt is mondják, hogy a Gangesz keresztülfolyik a Mennyen, a Földön és a Föld alatti régiókon. 

Az emberi testben az agy-gerincvelői folyadék (liquor cerebrospinalis) az érhártyafonatból (plexus choroideus) három lehetséges irányba áramlik: a jobb kamrába, a bal kamrába, és az agyvízvezetéken (aqueductus cerebri) keresztül a negyedik kamrába. Ezek felelnek meg a Gangesz három irányba történő áramlásának. A Gangesz hét ága pedig az agyon belüli vertikuláris rendszernek felel meg, amely egy üreges szerkezet két fejjel (két elülső szarv) és négy másik - két alsó és két hátsó - szarvval. A hetedik áramlat az agytörzs és a gerincvelő irányába tart, ahol egy különleges üreg, az úgynevezett negyedik kamra található.”

Az alábbi ábra a fej oldalsó nézetét mutatja. Ezen látható az agy-gerincvelői folyadék felbukkanása és áramlása az érhártyafonatból pontosan úgy, mint ahogyan a folyó hét ága áramlik Síva fejéről.

A_Gangesz_az_emberi_testben

Rudraksa gyöngysor

rudraksha

Ami a Gangesz áramlását illeti mindhárom régión keresztül, az agy-gerincvelői folyadék beteríti az agy egészét is, és ezt tekinthetjük a Mennynek. Ez a folyadék körbefolyja a gerincvelő területét, ami a Földnek felel meg. Az agy-gerincvelői folyadék e struktúrák mélyén is áramlik, amit a földalatti régiókkal azonosíthatunk.

siva

A Gangesz Síva fejére érkezve finoman alászáll a Földre

Saját magunk és a Föld egésze számára kézzelfogható módon meg tudjuk eleveníteni a Gangesz áramlását a testünkben, amit Maharishi előszeretettel úgy nevezett, mint a „Mennyország leereszkedése a Földre”.

gangesz_aarti

A fenti képre kattintva meghallgathatjuk a Gangesz Ártri recitációját

A fordítást készítette: Pothorszki Katalin