A SZÉP BESZÉD

Ahhoz, hogy a beszéd szép, megfelelő és a körülményekhez illeszkedő legyen, a gondolkodásnak világosnak, élesnek és lehetőleg ártalmatlannak, a legjobb esetben pedig a környezet egészére nézve letet támogatónak kell lennie.

A beszéd legnagyszerűbb művészete a világos gondolkodásban és az ártatlan, egyszerű kifejezésmódban rejlik. Az embernek mindig kifejezésre kell juttatnia, amit érez, feltéve, hogy a gondolat az alkalomhoz illő. Ha például valakiben egy érzés feltámad, de tudja, hogy érzésének hangot adva sértené a környezetet, akkor jobb, ha inkább csendben marad. Nem helyes, ha rejtegetjük érzéseinket; a helyes az, ha pontosan úgy beszélünk, ahogy érzünk, de a beszéd művészete megkívánja, hogy ne hangozzanak el olyan gondolatok, amelyek bárkit megbánthatnak, megzavarhatják a környezetet, vagy a légkörben rendezetlenséget teremthetnek.

Még ha egy ponton nemet is kell mondanunk, a beszéd művészete ilyenkor is olyan szavak használatát kívánja meg, melyek nem durvák és kegyetlenek. A beszéd művészete igazmondást jelent, ugyanakkor az igazság kifejezésének senkit sem szabad megsértenie.

Sokan természettől fogva helyesen gondolkodnak, de abban a hitben élnek: az igazmondás pusztán annyiból áll, hogy egyszerűen kimondjuk, amit gondolunk. Lehet, hogy így valóban igazat mondunk, de tapintatlanságunk könnyen megbánthatja a hallgatóságot. Az ilyen beszéd rendezetlenséget teremt, amellyel magát a beszéd célját semmisítjük meg. Még ha valamit el is kell ítélnünk, kíméletes szavakkal fejezzük ki magunkat. Az ehhez szükséges kedvesség és finomság akkor fejlődik ki a szívben, amikor a szív a transzcendentális Lét tiszta boldogságát és hatalmas örömét tapasztalva elkezd felengedni. A szív ellágyul, és ekkor már természettől fogva képtelenek leszünk bárkivel szemben gorombán vagy bántóan viselkedni. A beszéd ilyenkor teljesen természetesen, szépen áramlik.”

A Vaszistha Kiadó weboldalán megvásárolható: https://vaszistha.hu/termek/let-tudomanya/
(464 oldalon, cérnafűzéssel, kartonált kötésben)

Pin It on Pinterest

Share This