GYAKRAN IDÉZETT KÉRDÉSEK

VIDEÓK

Az alábbi kérdésekre rövid videókon keresztül válaszolunk.

Milyen hatást fejt ki a TM az agy működésére? (1. rész)
Milyen hatást fejt ki a TM az agy működésére? (2. rész)
A TM milyen hatást fejt ki a tanulmányi eredményekre?
A TM milyen hatást fejt ki a sportteljesítményre?

Egy autistának érdemes-e megtanulni a TM-et?

A TM gyakorlása nem ellentétes-e a keresztény vallással?

Mi a TM és a jógagyakorlás közötti kapcsolat?

Mi a „megvilágosodás”?

Hogyan kapcsolódik a TM a kvantumfizika egyesített mező elméletéhez?

Mi a „Maharishi-hatás”, és létezik-e rá tudományos magyarázat? (video)

GYAKRAN IDÉZETT KÉRDÉSEK

SZÖVEGES VÁLASZOK

Az alábbi kérdéseket előadásokon tették fel az érdeklődők.

Hogyan vehetem fel a kapcsolatot egy TM-tanárral?

Megfelelő TM-tanári képesítéssel rendelkező, Magyarországon a Transzcendentális Meditáció tanítására jogosult TM-tanárok neve és elérhetőségei.

„Az előadáson elsajátíthatom ezt a módszert? A későbbiekben kell hozzá segítség, mint egy vezetett meditációnál?”

Sej Attila: a bevezető és az előkészítő előadás elméleti ismereteket nyújt a TM-ről.

Olyan ez, mint amikor először szemügyre vesszük a pudingporos tasakot és elolvassuk az oldalán, hogy mit is készíthetünk belőle, és ha ezek az benyomások és információk felkeltik az érdeklődésünket és az étvágyunkat, akkor jöhet a puding próbája, azaz maga az evés... 🙂

A TM egyik óriási előnye, hogy a technika elsajátítását (=az első meditálást) követően otthon már önállóan tudunk meditálni.

A fejlődésünket, az életünk irányítását és kiteljesítését a saját kezünkbe tudjuk venni - nem függünk sem a TM-tanártól, sem pedig a TM-szervezettől: csak önmagunktól, azaz attól, hogy hajlandóak vagyunk-e rendszeresen - naponta kétszer, alkalmanként kb. 15-20 percet - meditálni.

„Kell-e életmódot váltani a TM miatt? Mennyi idő alatt sajátítható el?”

Dobos Tamás: a TM gyakorlása nem igényel semmilyen életmód-változtatást. A tapasztalat inkább azt mutatja,hogy a TM rendszeres gyakorlásával teljesen spontán jelenik meg a vágy a változtatásra az élet különböző területein, így például a táplálkozásban, a mozgásban stb.

A technika elsajátítása a világ összes országában 7 lépésben történik, amelyek minimum 5 napot vesznek igénybe és kb. napi 1,5-2 órát kell a tanfolyam foglalkozásaira szánni. Nagyon fontos megemlíteni, hogy a tanfolyam nem szakítható félbe, azaz ha valaki elkezdi, akkor ennek az 5 napnak egymás utáni napoknak kell lenniük.

„Könnyen elsajátítható a TM? Milyen pozitív hatásai vannak?”

Dobos Tamás: a TM egy nagyon könnyedén elsajátítható, egyszerű és természetes stresszoldó, mentális technika, amelynek gyakorlása során semmilyen erőfeszítést nem teszünk, illetve semmire nem koncentrálunk.

Elsajátításához azonban jól képzett tanárra van szükség.

Pozitív hatásait kb. 600, könnyen hozzáférhető tudományos kutatás igazolja az élet szinte minden  területén, így például az egészség megőrzése, a betegségek kezelése és az emberi kapcsolatok területén, illetve mindezek által az egész társadalomra is jelentős hatást fejt ki.

„Nem ártalmas-e a TM?”

Dobos Tamás: tudjuk, hogy az élet minden területén - egészség, társas kapcsolatok stb. - a stresszek milyen romboló hatást fejtenek ki.

Több mint 600 tudományos kutatás bizonyítja, hogy a TM gyakorlása során az elme és test is egy akár kétszer olyan mély pihenést kap(hat), mint a mély alvás során, amelynek hatására az egész fiziológiában normalizálódás (azaz stresszoldás) indul el, ami teljesen spontán módon nagyon kedvező hatással van a meditáló életének minden területére, sőt sok esetben a környezetére is.

A TM egy esetben ártalmas, mégpedig akkor, ha valaki kimarad belőle...☺

„A teljes siker érdekében minden nap kell gyakorolni a TM-et?”

Dobos Tamás: amikor egy sportoló az olimpiára szeretne kijutni, akkor minden nap edz, illetve amikor valaki szeretne lediplomázni, minden nap tanul (legalább is jó esetben... 🙂

A TM gyakorlásában is nagy szerepe van a rendszerességnek.

A TM gyakorlása napi kétszer 15-20 percig történik, reggel vagy délelőtt, illetve délután vagy este.

„Kell-e hinni a TM-ben ahhoz, hogy bármilyen pozitív hatást tapasztaljunk?”

MMY

„A hit a tapasztalattal alakul ki. A hit a tapasztalattal jön. A hit a tapasztalattal nő. Amikor elkezdjük jobban érezni magunkat, könnyedebbnek érezni magunkat, amikor megszabadulunk a feszültségektől, akkor a hit természetessé válik.

Ha valakinek azt mondjuk, hogy kapcsolja fel a villanyt, és ő ezt megteszi akár úgy is, hogy nem hisz benne, akkor világosságban találja magát. A következő alkalommal pedig már hinni fog abban, hogy ha felkapcsolja a villanyt, akkor világosság fogja körülvenni őt.

Krisztus is azt mondta, hogy „Kopogtassatok és megnyittatik!” Nem azt mondta, hogy „Higgyetek és az ajtók kinyílnak.” Ha az ajtók feltárulnak, az annak a következménye, hogy bekopogtattunk. Ekkor jelenik meg a hit. A TM-hez tehát nincs szükség hitre. Mire van szükség a TM-hez? Követni kell az utasításokat, meditálni kell és a tapasztalattal majd meglátjuk, mi történik. Ezért nem kérek ehhez senkitől hitet, vagy bármi ehhez hasonlót. Akármiben is hiszünk vagy ha éppen nem hiszünk semmiben, az nem számít. Egyszerűen megvan, hogy mit kell tenni, és akkor felkapcsolódik a villany. Meditálj és boldog leszel!

(Maharishi Mahesh Yogi, Stuttgart, Németország, 1963)

„Szeretném megtudni, hogy mennyi időre van szükség az eredményhez, és hogy biztosan segít-e a TM mindenkinek?”

Bak János és Németh Ágnes: kb. 10-15 percre van szükség az első eredményekhez.

A meditálók zöme már az első alkalmakkor, a tanfolyam végére pedig gyakorlatilag mindenki észrevesz kisebb-nagyobb változást. Ezalatt mind testi, mind lelki változást értünk, továbbá az eredmények a hétköznapokban is megmutatkoznak. Mindehhez azonban rendszeres, napi kétszeri meditáció szükséges.

Nem lehet azt állítani, hogy mindenki egyforma erejű tapasztalatokról számol be. És azt sem, hogy a nagyobb változások mindenkinél hamar bekövetkeznek. Különbözőek vagyunk, és a minket ért (korábbi) hatások sem egyformák.

Egy biztos: a stresszek feloldódása mindenkinél már az első meditáció során elindul. A tanítás személyessége az, amely garancia arra, hogy mindenki megfelelően elsajátíthassa a TM-et, ami aztán megalapozza az elérhető legjobb eredményeket.

Lehet, hogy először nem mindig azon a területen tapasztaljuk a hatást, amely miatt megtanultuk a TM-et, de igen, mindenkinek segít. Idővel a számunkra fontos életterületeken is.

„Mitől más a TM, mint más meditációk? Könnyebb a TM-mel lecsitítani az elmét, mint más meditációs módszerekkel? Kapcsolódik-e valamilyen jógairányzathoz?”

Bak János és Németh Ágnes: a jóga egységet jelent. Az egység nem lehet többféle, ezért bármilyen spirituális utat is választ az ember, az egység az ugyanaz lesz. Az út mindazonáltal lehet egyenesebb, közvetlenebb, ám mindenki csak azt az utat tudja jó szívvel járni, amelyik számára biztonságot és megelégedést hoz. Ha valakinek a Transzcendentális Meditáció (TM) az útja, az számára olyan, mintha a Budapest-Bécs távolságot repülővel tenné meg kerékpár helyett.

Mitől más a TM?

A TM könnyű és erőfeszítés-mentes, mert nincs benne semmilyen koncentráció.l Az elme azon képességét használja ki, hogy keresi a növekvő beteljesedést. Ezért nincs szükség ezt a folyamatot kiegészíteni bármilyen koncentrációval, vagy elmélkedéssel. A TM gyakorlása alatt tudatunk közvetlenül megtapasztalja a gondolatnélküliség állapotát, amely a teremtés forrása. A TM-ben nem szükséges az elmét lecsitítani, mert megmutatjuk neki az utat, hogy önmagától, bármilyen erőfeszítés nélkül hogyan tudja elérni gondolatnélküliség állapotát.

A TM valójában beteljesíti a jóga célját, mert gyakorlati technikát ad a jóga Pátandzsali által megfogalmazott nyolc karjának: jáma (kerülendő dolgok szabályai), nijáma (követendő dolgok szabályai), ászana (ülésmód), pránajáma (az életáram ellenőrzése), pratjáhára (befelé tekintés), dhárana (összpontosítás), dhjána (elmélyedő szemlélet), szamádhi (egyesítettség).

Fontos látni, hogy korunk jógaértelmezőivel szemben Maharishi hangsúlyozza, hogy a jóga nyolc karját nem a jóga nyolc lépéseként kell értelmezni. A leggyorsabb utat az a jógatechnika tudja biztosítani, amely segítségével a jóga mind a nyolc karja egyszerre valósul meg a gyakorló elméjében és testében.

„Hogyan tudok megmaradni egy kellemes lelkiállapotban? Hogyan tudnám kontrollálni a hangulataimat az extrém pozitívtól a mély depresszióig? Melyik a valódi énem és melyik nem az?”

Dobos Tamás: az extrém hangulatváltások egyértelműen a stresszek jelenlétére utalnak, amelyek gátolják az egyént abban, hogy élje a tiszta Önvalóját.

Ennek következtében gyakran felmerül az a kérdés, hogy honnan tudom, hogy az éppen jelenlévő gondolat vagy elhatározás az elme (az ego) játéka-e vagy a tiszta tudatosság, illetve az intuitív képesség jelenléte?

A TM egy egyszerű, koncentráció és erőfeszítést nem igénylő technika, amely bárki számára könnyedén elsajátítható. A rendszeres gyakorlás hatására az idegrendszerben feloldódnak az akár már hosszú évtizedek óta jelen lévő mély stresszek, és ezáltal a meditáló spontán módon egyre hosszabb ideig képessé válik megőrizni azt a beteljesítő állapotot, amelyet már az első meditációja során megtapasztal.

„Létezik hangvibráción alapuló mantra?”

Dobos Tamás: a TM elsajátítása során mindenki saját, személyre szóló mantrát kap.

Ezek a mantrák a hangzásuk által juttatják el az elmét a transzcendensbe vagy a tiszta tudatosságállapotába.

Mivel e téma részletes kifejtése hosszú időt venne igénybe, ezért javaslom, hogy gyere el (elnézést a tegező üzemmódért 🙂 egy TM bevezető és előkészítő előadásra.

E két előadás során kristálytiszta megértést fogsz kapni a TM működési elvét illetően és arról is, hogy miben tér el más meditációs technikáktól.

A TM gyakorlása nem ellentétes a zsidó vallással? (cikk)
25 félreértés a TM-mel kapcsolatban (cikk)

1. A meditáció az egyén hitétől és kultúrájától függ

A Transzcendentális Meditáció nyitva áll mindenki előtt, bőrszíntől, vallástól, hitrendszertől és kultúrától függetlenül.

2. A meditáció valamire való összpontosítást kíván, legyen az a lélegzet, a test egyik része vagy egy vizuális inger

A Transzcendentális Meditáció folyamatát még a legkisebb összpontosítás is megzavarja. A Transzcendentális Meditáció erőfeszítés nélküli gyakorlat, mivel az elmének arra a természetes hajlamára épül, hogy saját magától lenyugodjon. Mihelyst elkezdjük a meditációt, az elme minden egyes lépés során nagyobb vonzást tapasztal, anélkül, hogy ehhez összpontosításra lenne szükség. Hasonlóan ahhoz, ahogyan az összpontosítás megakadályozza, hogy álomba merüljünk, azt is meggátolja, hogy megtapasztaljuk a transzcendálás erőfeszítés nélküli folyamatát.

3. A meditáció misztikus tapasztalás, amely túl van a tudományos vizsgálatok hatókörén

A Transzcendentális Meditáció egy rendszerezett eljárás, és ezért tudományos vizsgálatok tárgyává tehető, mint amilyenek a randomizált kontroll kísérletek. Vezető tudományos szaklapokban több száz tanulmány jelent meg vele kapcsolatban. Ezek megmutatták, hogy a Transzcendentális Meditációt végző emberek agyának alfa-aktivitása fokozódik, csökken a légzésszámuk, és lelassul a szívverésük. Emellett a hétköznapi életben is számos jótékony hatás mutatkozik. Több mint 350 kutatás számol be arról, hogy a meditatív állapot, amely a stresszreakció fordítottja, kiemelkedő jótéteményeket gyakorol a test, az elme, a viselkedés és a környezet egészségére.

4. Az összes meditációs technika ugyanolyan

A különféle meditációs technikák között fontos különbségek vannak. A Transzcendentális Meditáció erőfeszítés nélküli természete folytán különbözik más meditációs technikáktól. Az erőfeszítés nélküliség a kulcs ahhoz, hogy meditáció közben a tudat teljesen lenyugodott állapotát tapasztaljuk. [E témával részletesen foglalkoztunk a „Minden meditáció egyforma? Mindfullness, a Tibeti buddhizmus és a TM” c. Dr. Travis-cikkben, illetve a „A meditációs módszerek háromféle típusa – mire jók a meditációk?” címet viselő blogbejegyzésben – szerk.]

5. A meditáció csak bizonyos emberek számára való, olyanoknak, akik vissza akarnak vonulni az aktív élettől és a csendes, belső életnek szentelik magukat

A Transzcendentális Meditáció mindenki számára alkalmas, nem számít, milyen életmódot folytatnak. Orvosok, ügyvédek, diákok, anyukák, apukák, nyugdíjasok – mindenféle ember gyakorolja a Transzcendentális Meditációt. Ezek az emberek azt találják, hogy a módszer segíti őket abban, hogy jobban megfeleljenek a karrierjük vagy a családi életük kihívásainak.

6. Évekbe telik, mire valaki eléri a mélyen ellazult állapotot a meditációban

A Transzcendentális Meditációval kapcsolatos EEG-vizsgálatok megmutatják, hogy az emberek már rögtön az első meditációval kezdve mély ellazultságot tapasztalnak.

7. A meditáció azt kívánja meg tőlünk, hogy szenvedélynélküliek és közömbösek legyünk a cselekvés közben

A szenvedélymentesség próbálgatása nem kívánt stressznek teszi ki az elmét, mely tompaságot és mesterkéltséget szül. A Transzcendentális Meditáció lehetővé teszi az elme számára, hogy erőfeszítés nélkül megtapasztalja saját természetes egyensúlyi állapotát, ennek eredményeként pedig az aktivitás természettől fogva dinamikusabb és hatékonyabb lesz.

8. Azok, akik meditálnak, egy bizonyos módon beszélnek, cselekszenek vagy öltözködnek

Az ember belső állapotát nem lehet megítélni külső jelek alapján, mint például az illető beszédének vagy öltözködésének a stílusa.

9. A meditáció egyetlen célja, hogy elérjük a megvilágosodást

Míg bizonyos embereket a meditáció spirituális céljai érdekelnek, nagyon sokan azért tanulják meg a Transzcendentális Meditációt, mert szeretnének jobban aludni, jobb jegyeket kapni, javítani a kapcsolataikat, megszabadulni traumákat követő stresszektől, csökkenteni a vérnyomásukat és így tovább. Mindezek önmagukban is elégséges indokot képeznek a meditáció gyakorlásához. Ugyanilyen fontos az is, hogy sok TM-gyakorló számol be arról, hogy nagyobb önmegvalósítást tapasztal, azaz megéli azt a beteljesedést és elégedettséget, amelyet a „megvilágosodás” szó takar.

10. A meditáció és a mentális technikák nem képesek hatni a testre

Mivel a test és az elme kapcsolatban vannak egymással, a Transzcendentális Meditáció mentális technikája valós hatást gyakorol a testi működésre, melyet randomizált, kontrollált kísérletek százai igazolnak. Például megmutatták, hogy a Transzcendentális Meditáció gyógyszerek használata nélkül csökkenti a vérnyomást.

11. Az élet természete a szenvedés, nincs szükség a meditációra

A szenvedés természetellenes, mivel az élet természete a boldogság. Meditálók millióinak tapasztalata, hogy a Transzcendentális Meditáció megszabadít a szenvedéstől, és fokozza az egészséget és a boldogságot.

12. Ha valamit meredten nézek, az is egyfajta meditáció

gyertyanezes

Ha csak valamit meredten nézünk, az tompává teszi az elmét, és fura hangulatokat szül. A Transzcendentális Meditáció segít abban, hogy meditáció közben nyugalmat és csendességet tapasztaljunk, amely természetes módon eredményez dinamikus és összeszedett cselekvést.

13. A meditáció annak módja, hogy elválaszd magad a világtól, mivel az indiai filozófia szerint a világ csak káprázat

A káprázat azt jelenti, hogy nem tudjuk akként látni a világot, ami: a határtalan öröm otthona. A Transzcendentális Meditáció csökkenti a szorongást, és így képesek vagyunk értékelni a világot, és teljes mértékben részt venni az életében.

14. A meditáció akadályozza a kreativitást

A Transzcendentális Meditáció ösztönzi a kreativitást, mivel amikor mélyen önmagunkba merülünk, a kreativitás forrásában mártózunk meg. A tudat a kreativitás mezeje – ez az a belső tartomány, ahonnét a kreatív ötleteink származnak. Erre a tapasztalatra mondja a filmrendező David Lynch, hogy „kifogjuk a nagy halat.”

15. A meditáció azt jelenti, hogy egy gurut követsz

A Transzcendentális Meditáció gyakorlása nem kívánja meg egy guru, egy filozófia, egy adott vallás vagy életmód követését. A bevezető instrukciót követően saját magad gyakorolsz. A Transzcendentális Meditáció önállóvá és kiegyensúlyozottabbá tesz – ekkor pedig a saját döntéseidet követed.

16. A helyes cselekvés az értelmen és az akaraterőn múlik

A spontán helyes cselekvés a jól kipihent idegrendszer természetes következménye. Példának okáért, könnyű dolog tápláló ételeket választani kora reggel. Ám késő délután, amikor fáradtak vagyunk, nehezebb olyan ételeket enni, amelyek valóban a javunkra válnak. Amikor a Transzcendentális Meditáció gyakorlását követően kipihentek vagyunk, ételválasztásunk és egyéb döntéseink spontán módon egészségesebbeké válnak. Sokan azt találják, hogy a Transzcendentális Meditáció elkezdése után elveszítik a vágyat a cigaretta és egyéb káros szerek iránt, valamint olyan döntéseket hoznak, amelyek jobbak a saját maguk és a környezetük számára.

17. A tudat kitágulása a meditáció következménye

Noha a tudat kitágulása kifejezést gyakran használják, valójában a Transzcendentális Meditáció során a fizikai idegrendszer stresszei oldódnak fel, ekkor pedig a tudatosságot a maga normális állapotában tapasztaljuk meg. Ez az öröm, a boldogság, az energia, a kreativitás és az intelligencia határtalan mezeje. A Transzcendentális Meditáció olyan, mint amikor eloszlatjuk a felhőket és a Nap magától ragyog.

18. A meditációval együtt jár a vágyak kontrollálása is

A vágyak a nagyobb boldogság felé vezetik az embert. Ahogyan a folyók az óceánba ömlenek, úgy a vágyak is a nagyobb beteljesedés felé vezető lépcsőfokok. A Transzcendentális Meditáció megadja az energiát és az egyensúlyt ahhoz, hogy megfogalmazzuk vágyainkat, hogy tegyünk értük és beteljesítsük őket. Az emberek azt találják, hogy a vágyaik sokkal inkább életet-támogatóvá válnak, és nagyobb harmóniába kerülnek a természettel és a környezetükkel.

19. A stressz káros

Az emberi szervezet úgy van megtervezve, hogy elviselje a közepes mértékű stresszt és utána visszatérjen a kiegyensúlyozott üzemmódba. Ám amikor a stresszhelyzetek túlságosan sűrűvé vagy túlzottan intenzívvé válnak, a „harcolj vagy menekülj” reakció rabjává válhatunk. Ez a krónikus szorongás, az az állapot, amikor valaki azt mondja, hogy „teljesen ki vagyok”. A Transzcendentális Meditáció közvetlenül segít a krónikus szorongáson, mivel a mélypihenés állapotát nyújtja, amelyben a „harcolj vagy menekülj” reakció kikapcsol, és a szervezetünk ismét egyensúlyi állapotba kerül.

20. A meditáció azt jelenti, hogy cselekvés közben megpróbálunk kiegyensúlyozottak maradni

Ha a cselekvés közben megpróbálunk kiegyensúlyozottak maradni, az csak zavarodottságot és furcsa viselkedést szül. A Transzcendentális Meditáció olyan, mint amikor lecsendesítjük az óceán kavargó hullámait. Ekkor a figyelem állandóvá válik, az ember pedig természetes módon cselekszik. A kiegyensúlyozottság a tudat mindenkiben jelenlévő állapota, így amikor minden nap megtapasztaljuk a tiszta tudatot, a kiegyensúlyozottság természetes módon és erőfeszítés nélkül itatja át az elménket, a testünket és a viselkedésünket. Ennek következtében pedig erőlködés nélkül válunk kiegyensúlyozottabbá.

21. A meditáció önmagában is elég ahhoz, hogy elérjük az egyensúly állapotát

A dinamikus cselekvés és a mélypihenés állapotának váltakozása teremt egyensúlyt. Egy normális napi rutin, amelynek része a Transzcendentális Meditáció és az örömmel végzett cselekvés, elegendő ahhoz, hogy kiegyensúlyozottakká váljunk.

22. A meditáció gyakorlásához szükséges az érzékszervek kontrollálása

A Transzcendentális Meditáció gyakorlása kiműveli a tiszta tudatot, azt az állapotot, amelyben természetes az, hogy nem kerítenek bennünket hatalmukba az érzékek. Ennek eredményeképpen természetes módon válunk képessé arra, hogy uralkodjunk az érzékszerveink felett. Amikor kipihentek vagyunk, nincs szükségünk óriási akaraterőre.

23. Azok, akik meditálnak, visszavonulnak az aktív élettől, és passzívan elfogadják, bármi is történik velük, anélkül, hogy megpróbálnák javítani az életüket

A Transzcendentális Meditációt gyakorlók arról számolnak be, hogy optimistábbak a jövőjüket illetően, és készek felelősséget vállalni magukért és embertársaikért.

24. A meditáció hatására az ember élettelennek, tompának és minden érzelemtől mentesnek tapasztalja a világot

A Transzcendentális Meditáció után az érzékszervek teljesebben tapasztalják tárgyaikat: a színek ragyogóbbak, az ízek finomabbak lesznek. Sokan számolnak be arról, hogy amikor a stressz és a fáradtság feloldódik, a világ ugyanaz, ők mégis sokkal több szépséget és örömet látnak, hallanak, éreznek, ízlelnek és szagolnak benne.

25. Ha valaki egy bizonyos megvilágosodott viselkedésmódot utánoz, akkor ő is elnyeri azt a kiegyensúlyozott elmeműködést

Egy másik személy viselkedésének imitálása csak esetlenséget szül. A Transzcendentális Meditáció gyakorlása nyomán az emberek azt jegyzik meg, hogy most már tudják, kicsodák. Jobban tudatában vannak saját belső tartalmuknak, ezzel egyidejűleg jobban felfogják és értékelik a külső különbségeket is. Tisztába kerülnek azzal, hogy mi érdekli őket, és mik az erősségeik. Fejleszteni kezdik ezeket a területeket, az életnek azon oldalait, amely a legnagyobb örömmel tölti el őket.

(Forrás: TMinfo.hu)

„A rendszeres meditációnak köszönhetően minimalizálható-e, esetleg megszüntethető a stressz, a hirtelen dühkitörés?”

Dobos Tamás: mivel a rendszeres meditáció jelentősen csökkenti a stresszeket, ezért a különböző hangulatingadozásokat is kedvezően befolyásolja. Azt azért semmiképpen sem jelentenénk ki, hogy a dühkitöréseket minden esetben teljesen megszünteti, mivel azok az egyén testtípusától* is függ(het)nek, de az esetek túlnyomó részében jelentős javulást hoz.

*Egy Pitta alkatú ember például, aki meglehetősen sok tűz elemmel (ájurvéda) bír, bizonyos helyzetekben sokkal erőteljesebben reagál(hat).

„Alkalmas-e a TM fóbiák, illetve pánikbetegség leküzdésére?”

Dobos Tamás: tudományos kutatások kimutatták, hogy a TM rendszeres gyakorlása által már rövid idő elteltével jelentősen rendeződnek a különböző mentális problémák, így például a pánikbetegség és a depresszió.

Mivel a TM gyakorlása során az elme - és így az egész fiziológia - akár kétszer olyan mély pihenést kap(hat), mint a mély alvás során, ezért az idegrendszer elkezd megszabadulni a stresszektől, amelyek a különböző testi és pszichés problémák túlnyomó részét okozzák.

„Az állandó munkahelyi és magánéletbeli (jelen és múltbeli) erős stresszhatások miatt nem tudok lazítani...”

Dobos Tamás: a TM egy igen egyszerűen és gyorsan elsajátítható stresszoldó, mentális technika, amely nagyon ártatlan és erőfeszítésmentes módon juttatja el az elmét egy, a mély alvásnál akár kétszer mélyebb nyugalmi állapotba.

Ennek hatására az egész fiziológiában oldódnak a stresszek, ami spontán módon magával hozza az élet minden területének javulását, illetve fejlődését.

„Hogyan változtathatom meg a berögzült viselkedési mintáimat?”

Sej Attila: úgy, hogy transzcendáljuk* őket a TM gyakorlásával! 🙂

Mivel a szellemi képességeinknek csupán a töredékét - legfeljebb 5-10%-át - használjuk, így „hajlamosak" vagyunk arra, hogy a külvilág különböző helyzeteire ugyanazzal a mintával reagáljunk.

A rutinmunka egy másik olyan tényező, amely szintén a szokások berögzüléséhez vezethet.

A TM gyakorlása során az elme megtapasztalja a gondolatok és a mentális folyamatok egyre halványabb, finomabb szintjeit. Ezáltal az agy olyan területei lépnek működésbe, amelyek eddig kihasználatlanok voltak.

A TM-et gyakorlók ennek köszönhetően azt tapasztalják, hogy a viselkedésük és a külvilághoz való viszonyuk harmonikusabbá és árnyaltabbá válik.

Mindez teljesen spontánul történik: nem az intellektus felszíni szintjén vagy az által, hogy egy „tréningen” belénk sulykolt mintát, illetve attitűdöt próbálnánk felvenni és rögzíteni.

(Újra) önmagunkká válunk, önmagunkat adjuk - csak most már sokkal mélyebben, színesebben és sokrétűbben, mint korábban valaha!

* „Transzcendálni” (latin: transcendere) azt jelenti, hogy túllépni valamit, illetve valami mögé kerülni.

„Miért írják mindenhova, hogy díjmentes? A 100 000 Ft az semmi?!...”

MMY

„Ez az életnek az a nagyszerű, gyakorlati bölcsessége, amelyért Indiában át kell adnunk életünket a mesterünknek. Ez a Brahmavidja nagy titka, amelynek megszerzéséért az uralkodók lemondtak hatalmukról. Egykoron az uralkodók elvándoroltak a dzsungelbe, hogy mesterük lábainál élhessenek. Évek szolgálata árán, lépésről-lépésre kapták meg ezt a tudtást. Az életnek ez a nagyszerű, értékes tudása most elérkezett hozzátok!”

(Maharishi mahesh Yogi, Stuttgart, Németország, 1962)

„Mikor fog jó útra fordulni a világ rendje?”

Dobos Tamás: akkor, amikor az emberek felismerik, hogy a világ változása bennük indul el.

Ezért nagyon fontos,hogy minél több ember sajátítsa el a TM-et.

Az élet számos területéről ismerjük azt a jelenséget, hogy az azonos hatások erősítik egymást. Például ha egy hangszóró egy bizonyos hangerővel szól, akkor 2 hangszóró nem kétszer hanem négyszer akkora hangerőt képvisel, három pedig már kilencszer akkorát. A hangerejük tehát hatványozodik.

Tudományos kutatások bizonyították, hogy a TM gyakorlásánál ugyanilyen jelenség figyelhető meg.

Amikor egy adott közösség vagy társadalom 1%-a gyakorolja napi rendszerességgel a TM-et, akkor az a társadalom egészére  pozitív hatást gyakorol. (Ez Magyarország esetében kb.100 ezer embert jelent.)

Ezt a hatást a Transzcendentális Meditáció megalapítójának tiszteletére Maharishi–hatásnak nevezték el.

„Mire számíthatunk a jelen világciklus után? Elhalt szeretteink mennyi földi idő után találják meg fenti helyüket, mennyi idő után nem akadályozza őket a kapcsolat keresés?”

Bak János és Németh ÁgnesMaharishi Mahesh Yogi 1975-ben a Maharishi-hatás felfedezésére alapozva ünnepélyes keretek között felavatta a „Megvilágosodás Korának Hajnalát”. Ez azt jelenti, hogy a jelen világciklust követi a Földi Mennyország kora, ahol a Földre születő lelkek minden támogatást megkapnak a teljes megvilágosodás eléréséhez.

„… beharangozta a védikus civilizáció, vagyis a Természeti Törvény határtalan szervező erejére és a tiszta tudásra alapuló civilizáció hajnalát, ahol a szenvedés már ismeretlen fogalom, és mindenki élvezheti Isten örök dicsőségét – a Földi Mennyországot.” Idézet Maharishi: „A Lét Tudománya és az Élet Művészete” című könyvéből.

A földi és a halál utáni létállapot kapcsolatáról Maharishi nem beszélt közvetlenül, aminek az egyik oka az lehetett, hogy ez a téma érzékenyen érinti a különböző vallási meggyőződéseket. Ez nem jelenti azt, hogy közvetetten ne beszélt volna erről. Amennyiben van lehetősége rá, javaslom, hogy tanulmányozza Maharishi kommentárját a Bhagavad Gítáról.

(Az angol kiadás címe: Maharishi Mahesh Yogi on the Bhagavad-Gita - magyar nyelven várhatóan 2016-ban jelenik meg.)

„Lehetséges-e a karmaoldás? Mások rosszindulatával mit tudunk kezdeni? Miért van az, hogy ahová beteszem a lábamat, szakmai féltékenységgel kell szembenéznem?”

Dobos Tamás: léteznek technikák a karmák enyhítésére, de mivel a karma nem más, mint egy kozmikus „adok-kapok”, ezért teljesen nem szüntethető meg.

Maharishi Mahesh Yogi erre egy nagyon szép példát hoz: amikor a TM-et gyakoroljuk, akkor tulajdonképpen a karma magját pörköljük meg, meggátolva ezzel annak kicsírázását. A TM rendszeres gyakorlása fejti ki a legerősebb pozitív hatások egyikét a karmánkra!

A szakmai féltékenység, amivel Ön találkozik, valószínűleg az Ön karmája, amellyel meg kell tanulnia együtt élni és ezzel - valamint a TM rendszeres gyakorlásával - fejlődni.

Mik azok a „TM haladó technikák”? (video)
Mi a „jógarepülés”? (video)
A TM-Szidhi programról és a „jógarepülésről” erre a linkre kattintva talál bővebb tájékoztatást.

Pin It on Pinterest