A transzcendentális meditáció hatása az egészségre

A TM hatásai közül leglényegesebb a stresszek oldása, az idegrendszer felszabadítása, a testi-lelki egyensúly helyreállítása. Ilyen alapon vizsgálva a TM hatását az egészségi állapotra, érthető, hogy a TM lényegében minden betegség kezeléséhez igen jó lehetőséget teremt, mert a betegségek egyik fontos, fenntartó alkotóelemét, a stresszt kioldja. Elsősorban azok a betegségek jönnek szóba, amelyeknél a pszichés kondíció közvetlen oki szerepe kimutatható.

A TM hatása nemcsak a meditáció alatt, hanem a meditáción kívüli időszakokban is megmarad. Az anyagcsere csökkenése, a szívműködés és a légzés lelassulása, a bőr elektromos ellenállásának növekedése és a vér tejsavszintjének csökkenése mind az egészségünkért, a belső környezet egyensúlyáért felelős autonóm idegrendszer nyugalmát jelzi. A nagy fokú relaxáció, a tökéletes harmónia a testi és lelki működések között az idegrendszeren keresztül az endokrin (hormon-) háztartás egyensúlyát, ezeken keresztül immunrendszerünk hatékonyabb tevékenységét biztosítja.

A szervezet és a környezet közötti kölcsönhatások hatékonyságát mutatja a TM-gyakorlókban a bőrellenállás stresszelő ingerekre létrejövő alkalmazkodásának javulása, vagyis az ingerekhez való gyors hozzászokás. Ezek a laboratóriumi kísérletek azt jelzik, hogy azok a személyek, akik a TM-et végzik, sokkal gyorsabban hozzászoknak a különböző stresszekhez, stresszel járó szituációkhoz, mint akik nem gyakorolják a TM-et.

E vizsgálatok azt bizonyítják, hogy a TM stabilizálja a fiziológiai működéseket, továbbá a meditálók sokkal gyorsabban visszanyerik bizonyos stresszek hatására károsodott eredeti kondíciójukat, mint a nem meditáló személyek. Ezeken túlmenően a TM hatását egyes betegségekben is vizsgálják.

Hörgi (tüdő)- asztmában a TM csökkenti a légutak ellenállását — a kis hörgők görcsös összehúzódását — és ezáltal könnyíti a légzést. A hörgi asztma az esetek nagy részében szoros összefüggést mutat pszichoszomatikus stresszekkel, s érthető, hogy a TM-mel — amely biztosítja az idegrendszer relaxációját és kioldja a stresszt —, a hörgizomzat ellazulása is elérhető.

A TM jó hatásait lehetett kimutatni a kardiovaszkuláris (szív-érrendszeri) betegségekben is. Amint az előbbiekben már említettük, a TM csökkenti mind a szisztolés, mind a diasztolés vérnyomást egészséges egyénekben. Hasonlóképpen kimutatható a vérnyomás csökkentő hatás magas vérnyomásban szenvedő betegekben is, ezzel együtt csökkenti a szívbetegségek előfordulását a TM-gyakorlók körében. Ez érthető, ha figyelembe vesszük, hogy a magas vérnyomás a coronária (szívkoszorúér)- és a szívizombetegségek egyik fontos rizikófaktora (kockázati tényezője). Azok a fiziológiai és pszichológiai tényezők, melyek az érzelmeket befolyásolják, a vérnyomásra is hatnak. A TM, amellyel együtt jár a lelki egyensúly, a megelégedettség, a nyugalom és a boldogabb élet, a magas vérnyomás kezelésének igen hatékony módszere lehet. A vizsgálatok arra utalnak, hogy az időtényező is lényeges a vérnyomásra gyakorolt hatás szempontjából: a hosszú ideje meditálók vérnyomása statisztikailag értékelhetően alacsonyabb volt, mint azoké, akik csak rövid ideig végezték a gyakorlatokat.

A szív-érrendszeri betegségek másik fontos rizikófaktora a vér koleszterinszintje. Laboratóriumi vizsgálatok bizonyítják, hogy a TM hosszú távon drasztikusan csökkenti a vér koleszterinszintjét, amikor egyébként a vizsgált csoportok azonos diétán élnek, tehát a változás nem koleszterinszegény diéta következménye.

A TM hatásaként, amint már láttuk, a vér biokémiai összetétele is változik, ami talán a vér tejsavszint-változásával összefüggésben a legszembetűnőbb. Nem meglepő tehát, ha azt állítjuk, hogy a TM a koleszterinszint változását is előidézi. Míg azonban a tejsavszint-változás már az első meditáció alkalmával mérhető, a koleszterin-szint csökkenése csak a gyakorlatok több hónapos folytatásának eredményeként jön létre.

A háttérben ugyanazon tényezők szerepelnek, mint amelyeket eddig megismertünk. Mind a stressz, mind a szorongás emelik a vér koleszterinszintjét. Viszont a TM, amely oldja a szorongást, a kedvező idegrendszeri és hormonális hatásai útján csökkenti a koleszterin képződését, és hat az anyagcserére is az egészség megőrzése és helyreállítása érdekében.

A TM vérkoleszterin-csökkentő hatása is egyike azon tényezőknek, amely által a szív-érrendszeri betegségek előfordulása a TM-gyakorlók között lényegesen kisebb, mint a népesség átlagában.

Hosszú távú vizsgálatokat végeztek a TM öregedésre kifejtett hatásairól. A biológiai életkort különböző tesztekkel lehet vizsgálni. Az eredmények szerint a több mint öt évig meditáló személyek biológiai életkora tizenkét évvel alacsonyabb volt, mint a kronológiai (tényleges életkoruknak megfelelő) életkor, míg rövidebb ideig meditálók csak öt évvel, a kontroll — nem meditáló — személyek 2,2 évvel voltak fiatalabbak kronológiai életkoruknál.

A fenti megállapítás nem meglepő, ha figyelembe vesszük, hogy az élet terhei, a napi stresszek szinte összeroppantják az embert előbb lelkileg, majd pszichoszomatikus alapon testileg is azáltal, hogy az idegrendszert elkoptatják és előbb-utóbb súlyos testi következményekkel is járnak.

A vizsgálatban részt vevő csoportok közül azok az emberek, akik rendszeresen folytatják a TM-et, sokkal kevésbé szorulnak orvosi kezelésre, mint a nem meditáló embercsoportok, kisebb náluk a megbetegedések száma és minden tekintetben egészségesebbek, nagyobb vitalitással rendelkeznek.

Az idősebb korosztályokban végzett vizsgálatok is a fenti megállapításokat támasztják alá. Ezeknél a TM megállítja az egészség hanyatlását és javítja az értelmi funkciókat, aktivizálja és harmonizálja az öreg személyiséget.

Jelentősek azok az adatok, melyek az orvosi ellátás igényeire vonatkoznak. Biztosítási statisztikák szerint az öt éve TM-et gyakorlóknál nagymértékben csökkent a megbetegedések, a kórházi kezelésre szorulók és az orvosi látogatások száma. Ezek az adatok szoros összefüggést mutatnak az előbbiekben tárgyalt esetekkel, amikor a TM különböző betegségekben kifejtett hatásaival foglalkoztunk. A TM segítségével kifejlődő lelki-idegrendszeri, hormonális, immunológiai (védekezés) állapot stabilitást, vitalitást ad a szervezetnek ahhoz, hogy a különböző szervezeti gyógyító erők aktivizálódjanak, az öngyógyító mechanizmusok helyreállítsák az eredeti rendet.

A szívritmus változása

A hosszabb ideje meditáló 11 kísérleti alanynak (akik átlagosan 25 hónapja meditáltak, átlagéletkoruk pedig 23 év volt) elektrokardiogrammal mérték a szívritmusát. A transzcendentális meditáció gyakorlása közben szívritmusuk percenként átlagosan 5 szívveréssel csökkent a technika gyakorlását megelőző szívritmusukhoz képest (ekkor csak csukott szemmel ültek).
Értelmezés:
Ugyanebből a tanulmányból származó egyéb adatokkal együttvéve ez az eredmény a perctérfogat csökkenését is sugallja. Ez azt jelzi, hogy a TM-technika gyakorlása alatt a szív munkaterhelése is csökken.

Források:

Robert Keith Wallace: "A transzcendentális meditáció hatásai: A tudat feltételezett negyedik fõ állapota" (Doktori disszertáció, Kalifornia Egyetem Fiziológiai Tanszék, Los Angeles, Kalifornia, USA, 1970).

A magas vérnyomás normalizálódása

Huszonkét hipertóniás beteg szisztolés és diasztolés vérnyomását mérték a TM elkezdése előtt és után, összesen 1119 alkalommal. A betegek vérnyomáscsökkenése a TM elkezdése után statisztikailag kimutatható volt.

Értelmezés:
Ezek az eredmények azt mutatják, hogy a TM a magas vérnyomás kezelésében hasznos és hatásos kiegészítő lehet. Az USA-ban egyedül az esszenciális hipertónia (magas vérnyomás) több mint 23 millió embert érint, a felnőtt férfiak egyharmadát. A magas vérnyomás növeli a szívroham és a szélütés, illetve a vitális szervek sérülése által okozott halálozás kockázatát. Kimutatták, hogy a vegetatív idegrendszer túlterheltsége (instabilitása) is a magas vérnyomás eredménye. A TM elősegíti a vegetatív idegrendszer stabilizálódását, és egyaránt fontos szerepet játszhat a magas vérnyomás kezelésében. Megjegyzés: Orvosi kezelés alatt álló személyek a TM programban orvosaik tanácsát követve vegyenek részt, párhuzamosan a zajló orvosi és gyógyszeres kezeléssel.

Első forrás:

Herbert Benson és Robert Keith Wallace: "A magas vérnyomásban szenvedő meditálók rendeződő vérnyomásáról" Második kiegészítés, Circulation 45 és 46 (USA, 1972).

Második forrás: 
Barry Blackwell, Irvin Haneson, Saul Bloomfield, Herbert Magenheim, Sanford Nidich és Peter Gartside: "A transzcendentális meditáció hatásai a vérnyomásra: irányított pilótakísérlet" Journal of Psychosomatic Medicine 37, (USA, 1975):86. 

Megszabadulás az álmatlanságtól

A TM jelentősen csökkentette azt az időt, ami az álmatlanságban szenvedőknek szükséges volt ahhoz, hogy el tudjanak aludni. A TM-et, mint álmatlanság elleni terápiát, egyszerűen megtaníthatónak, azonnali hatásúnak, tartós megoldást hozónak, és nem kívánatos mellékhatásoktól mentesnek minősítették.

Értelmezés: A TM közvetlenül a testi szinten oldja fel az idegrendszerből a mélyen gyökerező stresszeket. Ezért áldásos hatások széles skáláját nyújtja anélkül, hogy bármely területre való külön odafigyelést igényelne. Az így tapasztalt hatás - nagyobb rendszeresség az alvási ciklusban - a TM gyakorlásának első éve alatt végig stabilnak mutatkozott, éppen ezért nem lehet placebo hatásnak tulajdonítani. (Lásd a második forrást.) E tanulmány eredményei azt mutatják, hogy az alapvető biológiai ritmus stabilizálódott, ami pedig a mindennapi élet általános egyensúlyba kerülésének is egyik eleme.

Elsõ forrás:
Donald E. Miskiman: "Az álmatlanság kezelése a transzcendentális meditációval" (Alberta Egyetem, Edmonton, Alnerta, Kanada)

Második forrás:
Donald E. Miskiman: "A transzcendentális Meditáció hosszú távú hatásai az álmatlanság kezelésében" (Alberta Egyetem, Edmorton, Alberta, Kanada).

Alacsonyabb egészségügyi kiadások

Ez a kutatás az egyik legnagyobb egészségbiztosító társaság biztosítás-igénybevételi statisztikáját mutatja, mely egy TM-es biztosítási csoportot (a transzcendentális meditáció rendszeres gyakorlóit) hasonlította össze más biztosítási csoportokkal (a társaság által biztosított iowai csoportok átlagával). A TM-es csoport a belgyógyászati kezeléseket 55,6 százalékkal, a sebészeti kezeléseket 76,3 százalékkal alacsonyabb számban vette igénybe. A szülészeti ellátást a két csoport azonos számban igényelte. Az összes kórházi felvétel száma 53,3 százalékkal volt kevesebb a TM-es csoportnál. A TM-es biztosítási csoport belgyógyászati, sebészeti és összesített felvételi aránya még a vele összehasonlított csoportok legkedvezőbb eredményeinél is alacsonyabb volt. Az USA egész területéről összegyűjtött TM-es biztosítási csoport kórházi felvételi aránya az egész amerikai átlagnál 68,8 százalékkal, az iowai átlagnál pedig 73,1 százalékkal volt alacsonyabb. 

Forrás:
David Orme-Johnson: "Az egészségbiztosítás ritkább igénybevétele a transzcendentális meditáció program alkalmazása következtében (kiadás előtt állt 1986-ban).

Translate »