A transzcendentális meditáció hatása a munkavállalói stresszre

A munkahelyi stressz és kiégés olyan problémák, melyek potenciálisan hatással lehetek a munkavállalók teljesítményére és egészségükre. A pedagógusok azon munkavállalók közé tartoznak, akiket rendkívül sok stressz éri a munkahelyi környezetükben. A kutatások arról számolnak be, hogy tanárok mintegy 70%-a gyakori stressznek vannak kitéve és a tanulók fegyelmezési problémái okozzák leginkább a stressz és a kiégést.

A National Library of Medicine nevű amerikai kormányzati szakmai oldalon megjelent randomizált tanulmány szerint a transzcendentális mediáció négy hónapos gyakorlása hatékonyan csökkentette a szorongást és a kiégést a viselkedési problémákkal küzdő tanulók terápiás iskolájában dolgozó alkalmazottak esetében.

A TM-gyakorló csoportban szignifikáns csökkenést tapasztaltak a kontroll-csoporthoz viszonyítva a stressz-tűrés, a depressziós tünetek, valamint a tanári kiégés vonatkozásában. A tanulmányok azt igazolták, hogy a transzcendentális meditáció csökkenti a stressztényezőkre adott pszichés és fiziológiai választ, beleértve a szimpatikus idegrendszer és a hipotalamusz-hipofízis-mellékvese tengely, valamint a kortizol (stressz-hormon) csökkenését. A TM meditáció rendezett agyműködést biztosít, ami alacsonyabb stresszaktivitással jár. A TM-et gyakorló főiskolai hallgatókkal végzett közelmúltbeli kutatások a kontroll-csoporttal összehasonlítva a szorongás és a depresszió jelentős csökkenését mutatták, melyek a vérnyomás csökkenésével jártak. Ezen túlmenően a tanulmány arra is rámutat, hogy a TM-gyakorlás csökkenti a halálozás kockázatát a kontroll-csoporthoz képest.

Forrás: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3951026/

Translate »