MAHARISHI JÓGAÁSZANÁK

16 előadásból álló tanfolyam

A jógaászanákra és a Transzcendentális Meditációra fordított idő aranyat ér.

(Maharishi Mahesh Yogi)

E csodálatos, rengeteg tudással megtöltött tanfolyam a jóga gyakorlatába és filozófiájába nyújt bevezetést. A 16 előadást kb. 32 óra alatt vesszük végig. A tanfolyam gyakorlati oldalának gerincét az a 20 testtartásból álló, mindenki számára könnyen kivitelezhető, de mégis nagyhatású ászanasor adja, amelyet otthon is tudunk végezni – ideális esetben naponta kétszer, a TM-re való felkészülésként. Megtanulunk egy légzőgyakorlatot is, amely elősegíti, hogy az egyéni lélegzetet összekapcsoljuk a kozmikus pránával.

Patandzsali Jóga-szútrájára támaszkodva már a tanfolyam elején megtanuljuk, hogy miként kell az ászanákat úgy végezni, hogy az az elme és a test elcsendesedéséhez, a „határtalanság felderengéséhez” vezessen bennünket. Megismerjük a figyelem szerepét az ászanák kivitelezésében.

Minden egyes ászana elsajátításakor részletesen taglaljuk mind a Maharishi-féle Védikus Egészséggondozás, mind pedig a modern fiziológia szemszögéből, hogy az adott ászana mely dósákra, aldósákra, szövetelemekre és csatornákra, illetve mely szervekre és szervrendszerekre hat, továbbá mely problémák esetén különösen javallott és melyek esetén nem javallott végezni.

A tanfolyam elméleti része kitér a nyolctagú (astánga) jóga bölcseletére, megismerkedünk Maharishinek a jógával kapcsolatos tanításaival, valamint bepillantást kapunk a legfontosabb jógaszöveg, a Bhagavad-gítá néhány alapvető gondolatába. Részletesen beszélünk arról, hogy miként néz ki egy jógagyakorló ideális napi rutinja, és megtudhatjuk azt is, hogy mit írnak az ősi szövegek a jógázók étrendjéről. Emellett tanulhatunk még Maharishi tudattechnikáinak számos további érdekességéről, a TM, a TM Haladó Technika és a TM-Szidhi program, illetve a jóga összefüggéseiről, valamint a Véda és az emberi fiziológia kapcsolatáról.

E tanfolyam keretében átfogó ismereteket szerzünk a jóga − az egyéni és a kozmikus élet egységbe hozásának − jellegéről, valamint gyakorlati képzést kapunk a jógapozíciók (ászanák) és az egyik légzőgyakorlat (pránájáma) gyakorlásához. Ezek a gyakorlatok elősegítik az elme és a test működésének integrálását, és a természeti törvényekkel való harmónia megteremtése révén pedig hozzájárulnak a jó egészségi állapot kialakulásához.

A „jóga” szó egységet jelent. A jóga állapota az elme aktivitásainak teljes lecsendesítése abba az állapotba, amelyben az elme és a test teljes egységben van. A Maharishi jógaászanákkal ideális módon tudjuk előkészíteni a Transzcendentális Meditáció (TM) gyakorlását. A TM önmagában is lehetővé teszi, hogy az elme megtapasztalja a jóga állapotát.

A jóga- és légzőgyakorlatok ismeretét biztosító gyakorlati foglalkozások mellett a tanfolyam keretében többek között az alábbi témakörökkel foglalkozunk:

  • a jóga és az élet valamennyi területének integrálása,
  • a Bhagavad Gítá mint a jóga legfőbb tankönyve,
  • a jógagyakorlatok jótékony hatásait igazoló tudományos kutatások,
  • magasabb tudatállapotok: a Maharishi Jóga gyakorlásának beteljesedése,
  • a Véda és a védikus irodalom felfedezése az emberi fiziológiában,
  • a jóga állapotának kiművelése a TM, a TM Haladó Technika és a TM-Szidhi programon keresztül,
  • az intelligencia felélesztése a szervezet minden szintjén a jógaászanák és a légzőgyakorlatok révén.

A jógaászanák gyakorlása kényelmes szabadidőruhában és matracon, polifómon vagy kellően vastag pléden történik.

A TANFOLYAM FELÉPÍTÉSE

feltöltés alatt…

RÉSZVÉTELI FELTÉTELEK

Jóváhagyás a tanfolyamot tartó TM-tanár(ok) és a Maharishi Védikus Tudománya Alapítvány részéről.

TERMÉKEK, illetve SZOLGÁLTATÁSOK HIRDETÉSE

A szervezők az alábbi feltételekkel biztosítják a tanfolyamon részt vevő TM-esek számára saját maguk, illetve a saját cégük által készített / forgalmazott termék(ek), illetve kínált szolgáltatás(ok) hirdetését:

1. a hirdető az adott terméke(ke)t, illetve szolgáltatás(oka)t hirdeti a TM-es ARANY OLDALAK-on,

2. a hirdető részt vesz a tanfolyamon és kizárólag a saját maga, illetve a saját cége által előállított / forgalmazott terméke(ke)t, illetve kínált szolgáltatás(oka)t hirdeti,

3. olyan termék(ek), illetve szolgáltatás(ok) hirdethetők, amelyek nem hasonlítanak a Maharishi Védikus Tudománya keretében − pl. a Maharishi Ájurvédában stb. − használt termékekre, illetve szolgáltatásokra,

4. a hirdető kizárólagos felelősséget vállal az általa hirdetett termék(ek)ért, illetve szolgáltatás(ok)ért − a tanfolyam szervezőit e tekintetben semmilyen jogi, pénzügyi vagy erkölcsi felelősség nem terheli és nem terhelheti,

5. a fenti négy pontban leírtaktól függetlenül a tanfolyam szervezői beleegyezésüket adják ahhoz, hogy az illető az általuk tartott, illetve szervezett tanfolyamon, a szervezők által kijelölt helyen és megadott időszakokban kínálja a terméke(ke)t, illetve a szolgáltatás(oka)t.

A termékek, illetve a szolgáltatások hirdetése díjtalan.

A fenti lehetőséget 2017 szeptemberétől a mindenkori tapasztalatok és visszajelzések függvényében biztosítjuk.

 

TANFOLYAMDÍJ

feltöltés alatt…

JELENTKEZÉS

feltöltés alatt…

A Bhagavad-gítá

Maharishi magyarázataival

 

Maharishi a védikus irodalom „zsebkönyvének” nevezte a Bhagavad-gítát és azt mondta róla, hogy a benne foglaltak tartalmazzák a védikus irodalom teljes tanításának a lényegét.

A Bhagavad-gítá megrendelhető a Vaszistha Kiadó honlapján. 

Megrendelem!

You have Successfully Subscribed!

Pin It on Pinterest

Share This