Jóga

Mi a “jóga”?

A jóga fogalmát Pátandzsali a Jógaszútrák c. művében a következőképpen határozza meg: “Jóga csitta-vritti niródha“, azaz a jóga az elme teljesen elcsendesült állapota (Jógaszútrák, I.2.).

A modern tudomány rámutatott arra, hogy minden rendszernek van egy ún. “alapállapota”, amely a legkisebb aktivitás állapota. A termodinamika harmadik alaptörvényének megfelelően ez a legkisebb aktivitás egyben a legnagyobb rendezettség állapota is.

A modern tudomány terminológiját használva mondta Maharishi azt, hogy a jóga az elme legkisebb aktivitásának az állapota. (Maharishi a jógáról és a Jógaszútrákról.)

bubble-logo

 Hogyan valósítható meg a jóga?

A Transzcendentális Meditáció (TM) gyakorlása során a figyelem befelé fordulásával az elme megtapasztalja a gondolatok és az egyéb mentális folyamatok egyre finomabb és finomabb állapotát, majd amikor az elme túllépi – transzcendálja – a gondolatok és a mantra legfinomabb állapotát is, akkor a tiszta vagy transzcendentális tudatosság – azaz a jóga – állapotában megtapasztalja saját határtalan és örökkévaló természetét.

A TM-Szidhi program révén az elme és az idegrendszer fokozatosan hozzászokik ahhoz, hogy spontán módon a “jógából”, azaz a legkisebb aktivitás és a legnagyobb rendezettség állapotából működjön.

Az elme és az idegrendszer ilyen működése lehetővé teszi, hogy a gondolkodásunkat, a beszédünket és a cselekedeteinket automatikusan és mindig a legnagyobb összerendezettség állapota itassa át, így elkerüljük, hogy bármilyen téren ellenségeket teremtsünk magunknak.

Ezenkívül Pátandzsali a Jógaszútrákban megemlíti, hogy „Tat szannidhau vairatjagah”, azaz a (jóga) közelében megszűnnek az ellenséges tendenciák. (Jógaszútrák, II.35.), ami lehetővé teszi a már létrejött negativitás semlegesítését.

TRA/vedic MEDITATE

Csoportos gyakorlás

A jógát és az abból eredő előnyöket hatványozottan élvezhetjük, ha másokkal együtt gyakoroljuk a TM-et és a TM-Szidhi programot.

1. Meditáljunk együtt a családtagjainkkal és a barátainkkal: ha tehetjük, “szupersugárzási” időben.

2. Használjuk ki a TM-tanárok által szervezett közös meditációk adta lehetőséget, különösen a több 100 fős közös meditációkat.

3. Vegyünk részt koherencianapokon és bentlakásos tanfolyamokon.

kreativ-csend

Állandó csoport Magyarországon – “Maharishi-hatás”

A Legyőzhetetlen Magyarország projekt részét képezi, hogy létrehozzunk és fenntartsunk egy állandó, legalább 300 fős olyan “koherencia-teremtő” csoportot Magyarországon, amelyben a csoport tagjai naponta kétszer együtt gyakorolják a TM és a TM-Szidhi programot, különösen a “jógarepülést”.

A 300 fő nagyjából megfelel a magyar lakosság 1%-a négyzetgyökének. A kutatások arra engednek következtetni, hogy ez az a küszöbérték, amelynél már statisztikailag is kimutathatóak a legyőzhetetlenség első jelei: a bűnesetek, a balesetek és a szerencsétlenségek számának csökkenése, valamint a közegészségügyi és a gazdasági mutatók javulása, ami Maharishi-hatásként is ismert.

Ennek egyik lehetséges módja az lenne, ha oktatási intézmények az órarendjükbe felvennék a TM és a TM-Szidhi program gyakorlását.

1997 óta hét ún. “iskolaprojekt” került megszervezésre Magyarországon – a 2014 februárjában indult szegedi projekt jelenleg is tart. Ezekről, illetve a hasonló nemzetközi projektekről a KreativCsend.hu honalpon számolunk be.

Konkrét lépések

A legfontosabb, hogy rendszeresen gyakoroljuk a TM-et és a TM-Szidhi programot, és emellett a lehető legtöbbször vegyünk részt a fentebb vázolt csoportos gyakorlási lehetőségekben.

Az alapítványunknak nyújtott adományokkal hozzájárulunk iskola-, illetve egyéb csoportprojektek támogatásához – egy állandó magyarországi koherencia-teremtő csoport létrehozásához és fenntartásához.

Bővebb infó: hamarosan…

Pin It on Pinterest