MEDITÁLJUNK EGY IDŐBEN!


 

RÖVIDEN A KEZDEMÉNYEZÉSRŐL

Maharishi nagy hangsúlyt helyezett a csoporthatásra, ezért létrehozott egy, az egész világra szóló, ún. „szuper sugárzási programot” (Super Radiance Programme).

A program lényege, hogy minden országban hangoljuk össze az időben a TM és a TM-Szidhi program gyakorlását függetlenül attól, hogy a térben ki hol gyakorol. Sőt, különböző országok között is megvalósítható ez az összehangolás. Az összes országra érvényes időpontok itt tekinthetők meg (angol nyelvű pdf-fájl – letöltve könnyebben olvasható).

A programok időbeli összehangolásának jelentősége abban áll, hogy ha egy időben meditálunk másokkal, akkor ez a csoporthatás miatt jóval hatékonyabb lesz. Azaz mélyebbek lesznek a meditációink, és sokkal gyorsabban fogunk fejlődni!

MINDEZ A GYAKORLATBAN

Nyári időszámítás idején:

Reggel – hétköznap: 7.30, hétvégén: 10.00

Este – minden nap: 18.30

Téli időszámítás idején:

Reggel – hétköznap: 7.30, hétvégén: 9.00

Este – minden nap: 18.30

Mikor kezdődik a nyári, illetve a téli időszámítás?

EZ PONTOSAN MIT JELENT?

A meditálók a fenti időpontokban kezdjék el a TM-et, a szidhák pedig a „jógarepülést”.

MI AZ A „CSOPORTHATÁS”?

Maharishi a Legyőzhetetlen Amerika csoport példáján keresztül beszélt a csoporthatásról:

„Egy 1 800 vagy 2 000 fős jógarepülő csoport jelentős erővel bír.

Ennek két oka van.

Az egyik az, hogy a tudat nagyon mély szintjén működik. Ez nem a tudatosság felszíni, hanem annak lenyugodott, legerőteljesebb szintje – az egyesített mező szintje.

A fizika igazolta, hogy minél mélyebbre hatolunk az anyagban, annál nagyobb energiával rendelkező szinteket érünk el. Az atomi szinten rendelkezésre álló energia milliószor nagyobb, mint a kémiai kölcsönhatások révén felszabaduló energia, mert az atommag milliószor kisebb, így a Természet erőteljesebb, alapvetőbb szintjével kerülünk kapcsolatba.

Hasonló a helyzet a tudattal is: minél mélyebbre merülünk az elménkben, annál erőteljesebbek a gondolataink. Ez tehát az egyik ok.

A másik pedig maga a csoport. A csoport által kifejtett hatás az együtt meditálók számának négyzetével arányosan nő.

Ez igaz például olyan hangfalak esetében is, amelyek egyidejűleg játsszák ugyanazt a zenét. De ugyanez igaz az azonos rádiójeleket kibocsátó antennákra is.

Két hangfal egyhez képest négyszeres erősségű hangot bocsájt ki, amennyiben közel vannak egymáshoz és ugyanaz a zene szól belőlük. Három rádióantenna kilencszeres erővel bocsájtja ki ugyanazt a jelet, mint egy. Ezt hívják “N a négyzeten hatásnak”. Ez a mezőhatás, a konstruktív interferencia, amely egy egyetemes elv.

Ha emberi „kisugárzókat” helyezünk egymás mellé, akik nyugalmat, békét, és rendezettséget sugároznak, akkor csoporthatást hoznak létre, amelynek ereje a meditálók számának négyzetével arányos. Ez a magyarázat arra, hogy egy aránylag csekély létszámú csoportnak tudományosan igazolható hatása van, ami a békében, a nyugalomban és a csökkenő bűnözésben nyilvánul meg a nemzet egészének szintjén.”

super_radiance

Pin It on Pinterest