AZ ENSZ JÚNIUS 21-ÉT NEMZETKÖZI JÓGA NAPNAK NYILVÁNÍTOTTA

 
Nemzetkozi-joga-nap

​Az eseményt India miniszterelnöke, Narendra Modi is támogatja, akiről többek között azt érdemes tudni, hogy „…1992-ben egy delegációval látogatást tett Maharishi Mahesh Yoginál. Akkoriban már gyakorolta a Transzcendentális Meditációt. A Modi-kormány hamarosan bevezeti India oktatási rendszerébe a jógát, meditációs gyakorlatként pedig a Sankara-hagyományból származó Transzcendentális Meditációt.”

Ez a márciusi blogbejegyzés is arról számol be, hogy a TM egyre fokozódó népszerűségnek örvend Indiában, és előrevetíti az indiai kormány általi hivatalos elismerését.
narendra-mody
Maharishi egy remek előadásában tárja elénk a Pátandzsali-féle astanga-jóga valódi jelentését, és rávilágít arra, hogy a TM megjelenéséig az emberek hogyan értelmezték félre a jóga lényegét.
Kérjük meg a TM-tanárokat, hogy a legközelebbi közös meditáción vagy koherencianapon vetítsék le ezt az előadást.

A június 21-i rendezvényen Szenes Károly fogja képviselni a TM-et a Fővám téri „bálnában”.
Károlyon kívül más TM-tanárok - így például Balogh Andrea és Lakos Antal, valamint Dr. Pál Dániel - is tartanak ismertető előadást, illetve koherencianapot a Nemzetközi Jóga Nap alkalmából. (Az elkövetkező napokban közzétesszük a magyarországi rendezvények teljes listáját.)

A Nemzetközi Jóga Napról, valamint a jóga és a TM kapcsolatáról érdekes cikket olvashatunk a TMinfo.hu honlapon.
Antal Béla évek óta nagy figyelmet helyez arra, hogy a nemzetközi TM-mozgalomban megjelenő cikkek - így például ez a cikk is - magyar nyelven is elérhetők legyenek. Köszönjük, Béla!

A jóga és a TM kapcsolatát mutatja be ez az írás is a Maharishi.hu-n.

2015. június 21.

Az első Nemzetközi Jóga Nap hivatalos helyszínén, a Fővám téri „Bálnában” Szenes Károly tartott egy kb. 30 perces előadást a TM és a jóga kapcsolatáról. (Az előadás 6:45:44-nél kezdődik.)
(A képek egy része kattintással nagyítható.)

Károly mellett a következő TM-tanárok képviselték a TM-et: Dömsödi András, Galló Tamás, Horváth Bernadett, Mátyás Margaréta és Morvai Éva.

Az alábbi képre kattintva egy rövid, angol nyelvű videót tekinthetünk meg, amelyen Maharishi egy 2002. november 20-i sajtókonferencián a jóga lényegéről beszél. (Ez ugyanaz a videó, amelyből Károly is bejátszott egy részletet az előadásán.)

Maharishi_on_Yoga

Az ászanákra és a Transzcendentális Meditációra fordított idő aranyat ér.

(Maharishi Mahash Yogi, 1992. augusztus 3., MERU, Hollandia)